Liity tukiryhmään!

Ilmastosyyllistämisestä käytännön ratkaisuihin

Ilmastosyyllistämisestä käytännön ratkaisuihin

Kirjoitus on julkaistu Viispiikkinen-lehdessä 23.1.2019

Mediasta saa lukea ilmastonmuutokseen liittyen monenlaista höperehtimistä. On esitetty puukiukaiden kieltämissä saunassa ja polttomoottorien korvaamista sähköllä autoissa. Dieselautot aiotaan kieltää. Metsiäkään ei saisi hoitaa suomalaiseen tapaan. Tavallisten ihmisten päälle on heitetty kummallinen ilmastosyyllistämisen verho. Maalaisjärkikin on kai kielletty.

Dieselin hinta on noussut samalle tasolle bensiinin kanssa. Se kurittaa pahimmin niitä, joille asiointi ja työnteko edellyttää pitkien etäisyyksien vuoksi paljon liikkumista henkilö-, paketti- ja kuorma-autoilla. Dieselautoilla on bensiiniautoja pienemmät hiilidioksidipäästöt. Niiden hiukkaspäästötkään eivät ole ongelma muualla kuin kaupunkien keskustoissa, missä useimmiten vaihtoehtona on myös toimiva joukkoliikenne.

Sähköautot eivät ole realistinen vaihtoehto korkean hintansa vuoksi ja hybridienkin hyöty muualla kuin kaupunkialueilla on pieni. Omasta sähkön tuotannostamme yli 10 prosenttia tuotetaan kivihiilellä ja merkittävä osa sähköstä joudutaan tuomaan ulkomailta. Sähköautojen vaatimien akkujen raaka-aineet edellyttäisivät merkittävän määrän uusia kaivoksia, joista niistäkin aiheutuu ympäristövaikutuksia.
Sähköautojen vaihtoehdoksi tulee kehittää ja tukea biokaasuun ja jätteistä tehtävään biodieseliin pohjautuvia ratkaisuja, mikä olisi ilmastoteon lisäksi panostus myös huoltovarmuuteen ja koko maan elinvoimaisuuteen. Autojen muuttaminen biokaasulle sopiviksi on myös hinnaltaan mahdollista tavalliselle kansalaiselle, toisin kuin sähköauton hankkiminen.

Suomalainen metsätalous on ilmastoteko. Metsä sitoo hiiltä kasvaessaan. Parhaiten kasvaa hoidettu metsä. Suomalaisella metsänhoidolla metsien kasvu on kaksinkertaistettu 50 vuodessa. Hoidetusta metsästä saatava tukkipuu siirtyy pääosin hiilivarastoksi erilaisiin puutuotteisiin. Biotuotteilla korvataan myös uusiutumattomista raaka-aineista valmistettuja tuotteita.

Jos kykenimme mullistamaan maailmaa kännykkäteknologialla vuosituhannen vaihteessa, miksi emme voisi olla edelläkävijöitä myös ilmastoasioissa?

Ilmastonmuutosta ei pysäytetä Suomen kamaralla. Sen sijaan Suomessa voidaan kehittää ratkaisuja, joilla päästöjä voidaan vähentää radikaalisti siellä, missä niitä syntyy eniten. Jos kykenimme mullistamaan maailmaa kännykkäteknologialla vuosituhannen vaihteessa, miksi emme voisi olla edelläkävijöitä myös ilmastoasioissa? Se ei kuitenkaan tapahdu sähköautoilla, puukiuaskielloilla tai tappamalla metsätalous. Kullekin alueelle on etsittävä sinne sopivia käytännöllisiä ratkaisuja.

Eino Nissinen
YTM, Eduskuntavaaliehdokas (kesk)
Kyyjärvi

 

Jaa sosiaalisessa mediassa

Yksi kommentti aiheeseen “Ilmastosyyllistämisestä käytännön ratkaisuihin

Comments are closed.