Liity tukiryhmään!

Perusturva turvaksi, ei loukuksi

Sote-uudistusta on yritetty maaliin eri hallitusten toimesta jo toistakymmentä vuotta. Olisi jo kiireesti päästävä eteenpäin. Seuraavan hallituksen pöydälle nousee toinen merkittävä kokonaisuus, sosiaaliturvauudistus.

Sosiaaliturvajärjestelmämme on rakentunut vuosikymmenten aikana monimutkaiseksi ja byrokraattiseksi. Järjestelmän osia on rukattu aina tarpeen mukaan, mutta kokonaisuutta ei ole uudistettu. Järjestelmästä on tullut kuin monimutkainen kone, jonka vipua kääntäessä klonkse kuuluu, kun toinen vipu siellä ja kolmas täällä heilahtaa eri asentoon. Etuuksien yhteensovittaminen aiheuttaa vaikeaselkoisuutta ja kohtuuttomia lopputuloksia.

Sosiaaliturvassa on kannustinloukkuja, jolloin työn vastaanottaminen ei paranna taloutta. Vielä suurempi ongelma on se, että tilanteiden muuttuessa laukeaa byrokratialoukku. Lyhytaikaisen työn vastaanottaminen voi aiheuttaa sen, että mistään ei saa tuloja viikkokausiin. Se ei kannusta olemaan aktiivinen. Tähän onneksi tulee hieman tullut helpotusta huhtikuun alusta, kun ansiosidonnaisen maksuperusteinen sovittelu tulee voimaan.

Sosiaaliturvajärjestelmä on uudistettava kokonaisuutena. Järjestelmästä tulee rakentaa riittävän yksinkertainen ja ymmärrettävä. Tukien viidakosta on päästävä selkeälle polulle. Kun kansalainen voi luottaa, että polku löytyy ja turva on olemassa eri tilanteissa, uskaltaa rohkeammin mennä eteenpäin. Vaikka perustaa yrityksen tai perheen.

Turvaverkon tulee ottaa vastaan silloin kun elämä jostain syystä pudottaa äkkiarvaamatta. Sen tulee auttaa jaloilleen. Pudotessa alla pitää olla pehmeää, mutta ei upottavaa. Järjestelmä ei saa upottaa tukien varaan, vaan sen tulee auttaa ylös.

Vuoden alusta käyttöön otettu tulorekisteri ja nykyaikaiset tietojärjestelmät mahdollistaisivat työtulojen, perusturvan, asumisen tuen ja verotuksen yhteensovittamisen niin, että sosiaaliturvajärjestelmästä saadaan edellä kuvattujen tavoitteiden mukainen. Sellainen, ettei kansalaisen tarvitse eksyä tukiviidakkoon.

Eino Nissinen
YTM
Eduskuntavaaliehdokas (kesk)
Kyyjärvi

(viimeistä kappaletta muokattu ymmärrettävämmäksi 22.2.2019 klo 12.22 ja tarkennettu ansiosidonnaisen maksuperusteisen sovittelun voimaantuloaika 27.2.2019 klo 16.44)

Jaa sosiaalisessa mediassa